Tekenaar

Tekenaar

Wat doet een Tekenaar?

Wat is de functie van een tekenaar?

Een technisch tekenaar of CAD-tekenaar is doorgaans werkzaam binnen een bedrijf dat machines, voertuigen of constructies bouwt. Op basis van aangeleverde informatie is de kandidaat in staat om een technisch kloppende tekening te maken. Hiervoor wordt in de norm gebruik gemaakt van technische tekenprogramma’s als AutoCAD en andere CAD (computer aided design) software. Bij het tekenen van een werkstuk of constructie houdt de kandidaat rekening met schaal, en voorziet hij de tekening van specifieke aanduidingen. Deze aanduidingen zijn bedoeld om uitvoerende medewerkers te instrueren en te helpen bij het tot stand brengen van de constructie of het werkstuk. In deze functie zijn samenwerking en communicatie van essentieel belang. Het is aan de tekenaar om specifieke wensen van opdrachtgevers te vertalen naar een logische en uitvoerbare tekening. Hierbij dient de kandidaat uiterst secuur te werk te gaan, daar zelfs de kleinste foutjes kunnen resulteren in grote onvoorziene kosten. Communicatie is de sleutel tot het minimaliseren van deze risico’s. Door efficiënt te klankborden met engineers en overig technisch personeel voorkomt hij of zij persoonlijke fouten.

Hoe ziet de werkdag van een tekenaar eruit?

Een technisch tekenaar werkt vaak vanuit een kantoor of rustige werkplek. Hij of zij kan in dienst zijn van een vaste werkgever, maar veel tekenaars werken op basis van een ZZP of freelance constructie. In dit geval kan een opdrachtgever verlangen dat de kandidaat aanwezig is op kantoor, maar kan soms ook vanuit huis worden gewerkt.

Wat verdient een tekenaar?

Het gemiddelde salaris of inkomen van een tekenaar ligt tussen de € 2.500,- en € 5.500,- bruto per maand. Wanneer een medewerker in dienst is van een bedrijf spelen vooral ervaring, opleidingsniveau en de moeilijkheid van het project een rol. In het geval van ZZP of freelancedienstverlening geldt vaak een vast uurtarief, of wordt een vergoeding per project besproken met de opdrachtgever.

Openstaande vacatures voor tekenaar

Ben je enthousiast en ben je benieuwd naar de openstaande vacatures voor tekenaars? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te kijken of er een bij jou past.