Pijpfitter

Pijpfitter

Wat doet een Pijpfitter?

Wat is een pijpfitter?

Een pijpfitter is doorgaans werkzaam in de installatietechniek, petrochemie, voedingsmiddelenindustrie of andere sectoren waar wordt gewerkt met pijpen en leidingen. Met het ‘fitten’ van de pijpen wordt bedoeld dat stukken pijp of buis met elkaar worden verbonden door middel van lassen of solderen. Het gaat doorgaans om dikwandig materiaal dat in sommige gevallen water en luchtdicht met elkaar verbonden dient te worden. Afhankelijk van de vloeistof of het gas dat door deze leidingen vervoerd dient te worden, gelden strenge normen en wetten om de veiligheid en kwaliteit te kunnen waarborgen. Ook wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van bijzondere materiaalsoorten die bestand moeten zijn tegen bijvoorbeeld hoge- of juist lage temperaturen, druk en corrosie of oxidatie. Naast het verbinden van het pijpmateriaal, kan een pijpfitter ook worden ingezet om het materiaal voor te bewerken, op maat te maken, of te beugelen in een bepaalde constructie.

Hoe ziet de werkdag van een pijpfitter eruit?

Een pijpfitter kan werkzaam zijn vanuit een vaste werkplaats, maar evengoed projectmatig op locatie bij een klant of opdrachtgever. In sommige gevallen wordt bij het maken van bochten en zogeheten T-stukken een beroep gedaan op prefabricage of ‘prefab’. Dit houdt in dat de stukken van tevoren zijn gebogen en op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor kunnen de werkzaamheden op locatie sneller worden uitgevoerd, maar kan men wel stuiten op onvoorziene problemen. Hij of zij werkt vaak in een tweetal, waarbij hij of zij wordt gekoppeld aan een lasser.

Wat verdient een pijpfitter?

Een pijpfitter verdient gemiddeld tussen de € 2.300,- en € 3.500,- per maand, waarbij wordt gekeken naar ervaring, opleidingsniveau en geldige certificaten. Het kan voorkomen dat een pijpfitter te maken krijgt met overwerk, onregelmatige diensten of afwijkende werktijden. In dit geval gelden vaak aanvullende toeslagen, afhankelijk van de arbeidsovereenkomst en daarvoor geldende CAO. 

Openstaande vacatures voor pijpfitter

Ben je enthousiast en ben je benieuwd naar de openstaande vacatures voor pijpfitter? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te kijken of er een bij jou past.