OP-lasser

OP-lasser

Wat doet een OP-lasser?

Wat is OP-lassen?

OP-lassen of Onder Poederdek lassen is een semi-geautomatiseerd lasproces dat met name wordt toegepast binnen de zwaardere constructie. OP-lassers zal je voornamelijk tegenkomen binnen bedrijven in de werktuigbouw, scheepsbouw of offshore. OP-lassen is een speciale manier van lassen, waarbij een lasmachine een vooraf bepaalde richting volgt om twee stukken materiaal (in de meeste gevallen stalen plaatmateriaal) met elkaar te verbinden. Door middel van een haspel wordt, evenals bij MIG/MAG-lassen, een afsmeltende draad toegevoerd. Deze wordt beschermd door de toevoer van een speciaal soort poeder, dat bedoeld is om vervuilingen buiten de las te houden. De machines die voor OP-lassen worden gebruikt variëren in techniek. Zo wordt bij sommige machines gebruik gemaakt van zogeheten tandemmachines, en kan bij OP-lassen bovendien gebruik worden gemaakt van verschillende soorten poeder.

Hoe ziet de werkdag van een OP-lasser eruit?

De invulling van de werkdag van een OP-lasser kan sterk verschillen binnen de diverse typen bedrijven waar de desbetreffende techniek wordt toegepast. Over het algemeen werkt een OP-lasser vanuit een vaste locatie, waar een installatie is opgetuigd om de werkzaamheden uit te voeren. In sommige gevallen wordt op locatie gebruik gemaakt van deze techniek, waarbij de OP-lasser in kwestie vaak onderhoud of reparatiewerkzaamheden uitvoert. Gezien OP-lassen veelal wordt toegepast binnen bedrijven die niet enkel actief zijn binnen kantooruren, kan ook een OP-lasser te maken krijgen met onregelmatige of afwijkende diensten en werktijden.

Wat verdient een OP-lasser?

De salariëring voor OP-lassen is afhankelijk van een aantal factoren. Leeftijd, ervaring en het niveau van de uit te voeren werkzaamheden zijn van invloed, evenals de werktijden en het niveau van de lasser zelf. Het salaris van een OP-lasser ligt tussen de € 2.000,- en € 3.900,- bruto per maand.

Vacatures voor OP-lasser

Ben je enthousiast en ben je benieuwd naar de openstaande vacatures voor OP-lasser? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te kijken of er een bij jou past.