IJzerwerker

IJzerwerker

Wat doet een IJzerwerker?

Wat is een ijzerwerker?

Een rasechte ijzerwerker kom je veelal tegen in de scheepsbouw, zwaardere constructies, maar ook binnen diverse andere typen bedrijven in de metaalsector. De werkzaamheden van een ijzerwerker zijn vrij divers, en zijn afhankelijk van het type bedrijf waar de medewerker in kwestie werkzaam is. Hieronder een greep uit het takenpakket:

  • Zagen
  • Opstellen van constructies
  • Lassen (voornamelijk BMBE-/MAG-lassen)
  • Monteren
  • Reparaties uitvoeren
  • Voor- of na bewerken van metaal
  • Slijpen
  • Tekeninglezen


Doorgaans heeft een kandidaat een technische opleiding genoten, of is middels cursussen of bijscholing een technische basis gelegd waarmee de kandidaat zijn werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier kan uitvoeren. Een ijzerwerker dient te allen tijde te beschikken over een geldig Vca-certificaat.

Hoe ziet de werkdag van een ijzerwerker eruit?

Een ijzerwerker is over het algemeen werkzaam in een constructiehal, werkplaats of scheepswerf. In de meeste gevallen werkt hij of zij vanuit een vaste standplaats, maar afhankelijk van de werkgever kan het voorkomen dat de medewerker ondersteuning biedt bij projecten op locatie. Binnen de technische sector gelden doorgaans andere werktijden dan in de meeste werkgebieden. Als werknemer kun je te maken krijgen met onregelmatige diensten, ploegendiensten of overwerk. Hier staan, afhankelijk van de voorwaarden in de voor jou relevante CAO en jouw persoonlijke arbeidsovereenkomst, in de meeste gevallen additionele vergoedingen tegenover.

Wat verdient een ijzerwerker?

Het salaris van een ijzerwerker ligt doorgaans tussen de € 2.400,- en € 3.000,- bruto per maand, exclusief eventuele aanvullende toeslagen. Dit is afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, geldige certificaten en niveau van de uit te voeren werkzaamheden. Vanuit deze functie kan soms worden doorgegroeid naar de functie van bijvoorbeeld calculator, werkplaats-chef of voorman.

Openstaande vacatures voor ijzerwerker

Ben je enthousiast en ben je benieuwd naar de openstaande vacatures voor ijzerwerker? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te kijken of er een bij jou past.