Gecertificeerd lasser

Gecertificeerd lasser

Wat doet een Gecertificeerd lasser?

Wat is een Gecertificeerd lasser?  

Sinds 2014 is het in Nederland verplicht voor bedrijven om hun producten, constructies en machines te voorzien van een zogeheten CE-markering. Deze markering dient als een keurmerk, dat aangeeft dat de werkzaamheden op een kwalitatief acceptabele en veilige manier zijn uitgevoerd, en het product op de constructie voldoet aan de hiervoor bepaalde normen en wetgeving. Ook binnen de laswereld is dit sinds juli 2014 in Nederland verplicht. Een gecertificeerd lasser heeft aan de hand van vastgestelde beproevingen bewezen specifieke werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Een gecertificeerd lasser beschikt over geldige certificaten voor bepaalde werkzaamheden, waarmee hij zich binnen zijn eigen organisatie evenals bijvoorbeeld klanten kan identificeren als zijnde bekwame professional. Deze certificaten zijn te behalen in talrijke processen, waarbij de gecertificeerd lasser moet aantonen een veilige en kwalitatief goede las te leggen onder specifieke omstandigheden welke staan vermeld op het certificaat en de hiervoor opgestelde WPS. Een gecertificeerd lasser kan dus gekwalificeerd zijn voor specifieke materialen (staal, RVS, aluminium),  lasprocessen bijvoorbeeld  (TIG/141, MAG/ 135, BMBE/111, etc.) en in de diverse lasposities bijvoorbeeld PA, PC, PF en HL-045

Hoe ziet de werkdag van een Gecertificeerd lasser eruit?   

Lascertificaten komen voor binnen de meest uiteenlopende typen bedrijven waar laswerkzaamheden worden uitgevoerd. Een gecertificeerd lasser kan bijvoorbeeld werkzaam zijn als TIG-lasser voor een bedrijf dat reparaties uitvoert op locatie, maar ook als MAG-lasser in de productie, of BMBE-lasser in de spoorbouw. Een gecertificeerd lasser beschikt over certificaten die hij heeft behaald in opdracht van zijn huidige of voormalige werkgever(s) of opdrachtgever(s). Wanneer een gecertificeerde lasser in de loop der jaren een portfolio opbouwt van certificaten die hij geldig houdt, stijgt hiermee zijn waarde binnen de arbeidsmarkt.

Wat verdient een Gecertificeerd lasser?

Wat een gecertificeerd lasser verdient is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen opleiding en werkervaring een rol, evenals zijn of haar geldige certificaten. Ook is het niveau van de uit te voeren werkzaamheden van invloed, en worden werkomstandigheden als onregelmatige diensten en weekend- of nachtshifts meegewogen. Het gemiddelde salaris van een gecertificeerd lasser ligt tussen de € 2.000,- en € 3.500,- bruto per maand.

Vacatures voor Gecertificeerd lasser

Ben je enthousiast en ben je benieuwd naar de openstaande vacatures voor gecertificeerd lassers? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te kijken of er een bij jou past.